Aamukammasta TJ-biiseihin

Me perinnetyössä mukana olevat ”vanhemman kaartin” edustajat pääsimme tutustumaan viime lehdessä reserviupseerikurssiin 257 ja perehdyimme muutamaan inttislangisanaan. Kirjoituksesta tulleen hyvän palautteen innostamina teemme toisen pienen kurkistuksen nykypäivän varusmiesten maailmaan.

Kuten tuttua, asevelvollisten astuttua armeijan palvelukseen he alkavat oitis laskea jäljellä olevan palvelusajan pituutta eli aamujen määrää (TJ = tänään jäljellä). Siitä voi pitää lukua perinteiseen tapaan tukkimiehen kirjanpidolla, ”aamukamman” piikkejä katkomalla – tai nykyajan tyyliin älypuhelimella.

Sovelluskaupoista löytyy useampikin ohjelma (Tänään jäljellä – TJ-laskuri, Aamukasaaja, TJ347 sekä Intti- TJ, Pelit, Ruokalistat), joihin on sekunnin tarkkuudella palvelusajan kertovan TJ-laskurin lisäksi ympätty monia varusmiehiä kiinnostavia toimintoja: monipuoliset tiedot palveluksesta, päivärahoista, joukko-osastokohtaiset ruokalistat sekä sotilasarvo- ja aselajitietoutta. Onpa joihinkin sovelluksiin lisätty viihdykkeeksi myös pelejä, joista hyödyllisin lienee sotilasarvopeli sotilasarvojen opetteluun.

Kaikki intin käyneet muistanevat kappaleen Voiko ihanammin päivän enää alkaa, jota palveluspaikasta riippuen soitetaan joko sopivassa tai mahdollisimman epäsopivassa tilanteessa. Musiikkiviihdettä nykyvarusmiehille tarjoaa myös nettisivusto Tj-biisit.eu, josta löytyy kappaleita soitettavaksi TJ-347 – TJ-0 -aamuihin. Listasta voi valita armeija-aiheisia kappaleita oman aselajin mukaan tai lukuja sisältäviä kappaleita jäljellä olevien aamujen määrän mukaan. Kappaleen nimen perään on oheistettu linkki YouTube’een ja Spotify’hin, jos kyseinen kappale on saatavilla em. palveluissa.

Tänään 28.4.2021 heinäkuussa 2020 aloittaneilla upseerikokelailla on 50 aamua jäljellä. TJ-biisit.eu tarjoaa seuraavia kappaleita kuunneltaviksi:

Suurin osa kappaleista on luonnollisesti rock’ia, poppia, räppiä yms, mutta esimerkiksi TJ-26:n kohdalle on keksitty Finlandia – opus 26. Hämmästyttävä määrä kappaleita on löytynyt liki kaikille TJ-määrille, mutta seuraaville luvuille ei kukaan ole toistaiseksi keksinyt sopivaa biisiä: 32, 31 ja 28. Jos keksit kappaleen, jossa mainitaan joku em. luvuista, vinkkaa siitä sivuston ylläpitäjille täällä: https://tj-biisit.eu/tj-biisit/ilmoita-uusi-tj-biisi/ niin saat kiitoksen kera nimesi tai nimimerkkisi ikuistettua ao. listalle.

Näin varusmiehetkin elävät ajassa ja kehittävät uusia muotoja vanhoille perinteille.  


Kirjoittaja Nina Schleifer on Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Vapaussodan Perintö -lehden toimittaja. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *