Tulevat tapahtumat

Tarton rauhan 100-vuotisjuhlallisuudet keskiviikkona 14.10.2020

Juhlavat kunnianosoitukset järjestetään klo 12 alkaen Helsingissä vapaussodan ylipäällikkö Mannerheimin, Tarton rauhan neuvottelukunnan puheenjohtaja J. K. Paasikiven sekä silloisen presidentti K. J. Ståhlbergin patsailla. Paikalla ovat myös Kaartin soittokunta sekä Helsingin Ratsupoliisi ja perinneratsukoita Ratsumieskillan Lahden Eskadroonasta.

Tämän jälkeen noin klo 12.30 alkaen on tilaisuus Ostrobotnian juhlasalissa, jossa nostetaan Vapaussodan Perinneliiton tarjoama malja Tarton rauhan kunniaksi ja katsotaan aiheesta tehty lyhyt dokumenttifilmi ”Sodan ja rauhan kasvot – Vapaussodasta Tarton rauhaan”. Dokumentin asiantuntijana toimii Oulun yliopiston historian professori Kari Alenius.

Dokumenttielokuvan jälkeen nautimme lounaan ja kuuntelemme isänmaallista musiikkia Kaaderilaulajien esittämänä. Klassikko-menu (hinta 45 €) sisältää tilligraavattua kirjolohta, jääfenkolia, tuoreperunasalaattia (G, M), naudan sisäfileetä, punaviinikastiketta, kauden vihanneksia, valkosipuliperunaa (G, M), pannacottaa ja uuniomenahilloa (G, L) sekä kahvia/teetä. 

Tilaisuus päättyy viimeistään klo 16. Pukukoodi: tumma puku, kunniamerkit

Ostrobotnian tilaisuuteen on pitänyt ilmoittautua ennakkoon, mutta kunnianosoituksia voi kuka tahansa tulla seuraamaan. Ohessa muutamia toimintaohjeita tilaisuuden turvallisuuden varmistamiseksi.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Ensisijaiset torjuntatoimet ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin. Emme kättele emmekä halaa.

Toivomme teidän huolehtivan turvaväleistä myös ulkona kunnianosoitusten aikana. Henkilöiden tai seurueiden väliin tulee jäädä vähintään 1–2 metriä. Ostrobotnian juhlasalissa istumapaikat järjestetään ”sik-sak-muotoon” siten, että jokaisen läsnäolijan ympärillä on vähintään yhden metrin turvaväli, eikä kukaan istu vastapäätä.

Pyydämme teitä käyttämään kasvomaskia Ostrobotniaan saapuessanne ja sieltä poistuessanne. Laulamme myös yhteislaulun maskit kasvoillamme. Ulkotilaisuudessa maskin käyttö on vapaaehtoista, mutta toivottavaa. Kasvomaskin käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön, ja maskin teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Jos teillä on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita, pyydämme teitä jättämään tilaisuuden väliin ja ilmoittamaan siitä viipymättä Nina Schleiferille numeroon 040 500 6138.

Tilaisuus filmataan. Pyydämme teitä antamaan virallisille kuvaajille työskentelytilan etenkin kunnianosoitusten yhteydessä.


Syyskokous Väestönsuojelumuseossa tiistaina 3.11.2020 klo 18

Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistys ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 3.11.2020 klo 18 Helsingin Väestönsuojelumuseossa (Siltavuorenranta 16). Kahvitarjoilu.

Esityslistalla ovat sääntöjen 9. pykälän määräämät asiat:

  1. avataan kokous
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, talousarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
  6. päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä ja valitaan hallituksen jäsenet
  7. valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja yksi varatoiminnantarkastaja
  8. päätetään kokous

Kokouksen jälkeen katsomme Tarton rauhan 100-vuotismuiston kunniaksi  tehdyn dokumenttielokuvan ”Sodan ja rauhan kasvot – Vapaussodasta Tarton rauhaan” (kesto 1/2 tuntia). 


Perinteinen Saksanniemen retki sunnuntaina 15.11.2020

Lähdemme kimppakyydeillä noin klo 11 lähtijöiden kanssa erikseen sovittavasta paikasta. Kokoonnumme kunnianosoitusiin yhdessä Porvoon Reserviupseerien ja Rakuunakillan kanssa Järjestyslipuston muistokivellä (Saksalantie 257) klo 12. Tämän jälkeen vierailemme J. L. Runebergin kotimuseossa (sisäänpääsy 6 / 8 eur tai museokortilla, opastus noin 2 €). Omakustanteisen lounaan (noin 20 €) nautimme klo 14-15.30 Ravintola Seireenin kabinetissa (Linnankoskenkatu 45) – koronaviruksen takia kabinetin tila on rajattu 20 henkilöön, mukaan mahtuu meidän yhdistyksestämme 7 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Ilmoittautuminen viimeistään maanantaina 9.11. Sirkka Valkjärvelle (puh./tekstiviesti 050 432 0838)


Pikkujoululounas sekä luento Aaro Pajarista ja Tolvajärven taistelusta Ostrobotniassa tiistaina 8.12. klo 12.30

Kenraalimajuri Kalervo Sipi ja ekonomi Tuomo Juntunen kertovat kenraalimajuri Aaro Pajarista ja Tolvajärven taistelusta  uuden tutkimuksen valossa. Aihetta valottavaa kirjaa ”Tolvajärvi 12.12.1939” voi etukäteen tilata osoitteesta pppy@pajarinpojat.fi hintaan 35 € + postikulut.

Ilmoittautuminen viimeistään 24.11. Sirkka Valkjärvelle (puh./tekstiviesti 050 432 0838) tai oheisesta linkistä: https://forms.gle/cTqd1Q2QJZFZ5omVA Omakustanteinen lounas noin 30 € maksetaan paikan päällä.