Historia politiikan pelinappulana

Ari Åberg

Petroskoin kaupunkioikeus tuomitsi vastikään historioitsija Juri Dimitrijevin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankileirille lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ikivanhaan venäläiseen tapaan tuomio oli päätetty etukäteen eikä sillä ollut mitään tekemistä väitetyn rikoksen kanssa. Todellinen syy on se, että Dimitrijev löysi Krasnyi Borin ja Sandarmohin joukkohaudat ja kertoi julkisuuteen, että sinne on haudattu Stalinin vainojen uhreja. Tämä sopii huonosti Venäjän nykyjohdolle, joka on voimallisesti ryhtynyt palauttamaan edesmenneen hirmuhallitsijan mainetta.

Venäjällä politiikka on aina määritellyt historian sisällön. Poliittisten suhdanteiden mukaan sitä on aina kirjoitettu myös uudelleen. Eräs hupaisimpia esimerkkejä on tunnettu YYA-sopimuksen allekirjoituskuva, jossa neuvostopuolen naamat vaihtuvat aina kulloisenkin suosion ja epäsuosion mukaan.

Osuin pari vuotta sitten paikalle, kun ”Venäjän sotahistoriallinen seura” suoritti kaivauksia Sandarmohissa. Arkeologeilla oli sotaväen varustus eikä heidän kanssaan huvittanut paljon jäädä juttelemaan. Kaivausten tavoitteena oli osoittaa, että huomattava osa vainajista oli suomalaisten miehitysjoukkojen jatkosodan aikana teloittamia siviilejä. ”Sotahistoriallisen seuran” väitteen mukaan suomalaiset lisäksi pukivat uhreilleen vihreät manttelit ennen teloitusta. Kuten varsin hyvin tiedämme, suomalaisilla ei vihreitä mantteleita ollut. Sen sijaan Puolan armeijalla oli. Näitä  päätyi venäläisille suuria määriä Neuvostoliiton jaettua Hitlerin kanssa Puolan ja vallattua maan itäosat.  Myöhemmin näillä vihreillä mantteleilla vaatetettiin mm. Kuusisen ”kansanarmeijan” sotilaat.

Mediatietojen mukaan Suomen Kansallisarkisto yrittää nyt saada asiaan tolkkua yhteistyössä venäläispuolen kanssa. Joudun kyllä valitettavasti epäilemään kansallisarkiston hyvien pyrkimysten onnistumista; siksi tärkeä Stalin-myytin rakentaminen putinisteille on. Joka tapauksessa siitä joudutaan jotain maksamaan; venäläisillä kun on tapana hinnoitella sekin, kun he tekevät jotain oikein.

Kirjoittaja on VTM, eläkkeellä oleva työmarkkinamies ja sotahistorian harrastaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *