Kirja punakaartin väkivallasta pääkaupunkiseudulla 1917-1918

Kirja punakaartin väkivallasta pääkaupunkiseudulla 1917-1918 on juuri ilmestynyt. Vaikka aihe on rankka, annamme vahvan suosituksen sen lukemiseen, sillä viime vuosina julkisuudessa on isoin otsikoin paheksuttu laillisen hallituksen harjoittamia rankaisutoimia ja vähätelty kapinallisten tekoja. Teos tarjoaa erinomaisen kuvan syistä ja seurauksista.

Eino Leino kirjoitti loppuvuodesta 1917 puhjenneesta poliittisesta väkivallasta raamatullista sanontaa lainaten: ”Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu”. Kauhistuneen runoilijan ennustus kävi toteen viimeistään seuraavana talvena punakaartin aloittaessa kapinan ja syyllistyessä lukuisiin väkivallantekoihin. Ne panivat alulle kansallisen tragedian, joka vaati lopulta kymmenientuhansien suomalaisten hengen sekä mittavat aineelliset vahingot.

Mikko Uolan kirja ”Joka miekkaan tarttuu..” kertoo vuosien 1917‒1918 vallankumouksellisen väkivallan uhreista ja tekijöistä pääkaupunkiseudulla sekä teoista langenneista seuraamuksista. Se on nykyisessä Suomessa vaiettua karua historiaa. Kuvitetussa kirjassa on 359 sivua. Sen tiedot perustuvat ennen muuta valtiorikosoikeuden asiakirjoihin ja aikakauden lehdistöön.

Kirjassa kerrotaan Venäjän maaliskuun 1917 vallankumouksen uhreista Helsingissä, marraskuun lakon 1917 aikaisista murhista sekä ennen muuta vuoden 1918 kapinakuukausien veritöistä pääkaupunkiseudulla. Esille nousevat niin väkivallan uhrit kuin tekijätkin. Samoin kerrotaan raa’asta väkivallasta tekijöille koituneet seuraukset aina Stalinin hoitamaan lopulliseen rangaistukseen asti.

Punakaarti surmasi Helsingin seudulla lähes 180 nimeltä tunnettua aseetonta ja siviiliä; tuntemattomiksi jääneiden uhrien määrää voidaan vain arvailla. Kirjan keskeinen sanoma on se, että Suomen itsenäistymisen aikaan ajoittunut väkivalta sai yksiselitteisesti alkunsa punakaartin toimeenpanemista murhista. Siitä seurasi koko se tragedia, josta on puhuttu punaisena ja valkoisena terrorina.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa, lähetyskulut 6 euroa.Tilaukset mielellään sähköpostilla: mikko.uola@saunalahti.fi,myös puhelimitse 0500 595 554.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *