Paciuksen säveltämän Maamme-laulun ensiesityksestä tasan 175 vuotta

Vårt land esitettiin ensi kertaa Porvoon 500-vuotisjuhlissa vuonna 1846. Sävelenä ei kuitenkaan tuolloin ollut Paciuksen tuttu melodia vaan Runebergin oma iloinen ja nopearytminen sävellys, jonka kansallisrunoilijamme oli tehnyt porvoolaisen C.F. Blomin avustuksella. Maamme-lauluun tehtiin kaiken kaikkiaan parikymmentä eri sävellystä, ennen kuin Friedrich Paciukselta tilattiin uusi sävelmä ylioppilaiden kevätjuhlaan.

Paciuksella oli vain neljä päivää aikaa tehdä sävellys ja harjoittaa kuoro ja torvisoittokunta ensimmäiseen julkiseen esitykseen, joka tapahtui Floran päivänä 13.5.1848 Kumtähden niityllä Helsingissä. Esitys oli loistava menestys – ja kansallislaulu oli syntynyt!

Laulu piti kuitenkin myös suomentaa. Tehtävä ei ollut helppo, sillä suomen kielen käsitteellinen sanasto oli vasta muotoutumassa. Vuosina 1848–1866 tehtiin monia unhoon vaipuneita suomennoksia, Paavo Cajanderin suomennos ilmestyi vuonna 1867 Vänrikki Stoolin tarinoiden ensimmäisen osan suomenkielisessä versiossa, ja vakiintuneeseen muotoonsa se hioutui vuonna 1889.

Kuvassa osa arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelemaa muistomerkkiä, joka paljastettiin 100 vuotta Maamme-laulun ensiesityksen jälkeen tapahtumapaikalla Kumtähden kentällä Helsingin Toukolassa [kuva Börje Dilén 1953, Helsingin kaupunginmuseon kokoelma].

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *