Akateeminen Karjala-Seura 100 vuotta

Akateemisen Karjala-Seuran 100-vuotisjuhla Ostrobotnialla 21.10.2022 oli upea isänmaallinen tapahtuma, johon osallistui myös useita yhdistyksemme jäseniä. Ratsumieskillan lippuvartio, Kaaderilaulajien tuplakvartetin isänmaallinen musiikki, yhteisesti laulettu Akateemisen Karjala-Seuran kunniamarssi, herkullinen ruoka, hieno kuvakavalkadi AKS:n historian vaiheista, samanhenkinen seura sekä useat isänmaalliset puheet loivat juhlan, jossa kaikki viihtyivät. Saimmepa vielä kotiinviemisiksikin Fazerin sinistä ja AKS:n tie 100 v -juhlalevyn. Juhlassa palkittiin myös Akateemisen Karjala-Seuran Perinneyhdistyksen aktiiveja ja julkistettiin AKS:n ansioristi, joka myönnettiin fil. tri Jussi Niinistölle, valt. tri Mikko Uolalle sekä perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Elomaalle.

Jussi Niinistö kiteytti oleellisen erinomaisen juhlapuheensa alussa:

Olemme kokoontuneet juhlimaan 100 vuotta sitten perustettua Akateemista Karjala-Seuraa, nuoren Suomen sivistyneistön etujoukkoa, joka syntyi heimohengestä, eli maanpuolustus- ja suomalaisuusaatteesta ja kuoli Moskovan tahdosta syksyllä 1944 välirauhan sopimuksen perusteella. Vaan kuoliko AKS? Järjestönä kyllä, henkisesti ei. Aikanaan tavattiin sanoa, että AKS ei ole vain seura vaan se on kansallishenkinen maailmankatsomus. AKS-veljien panos tasavallan tärkeillä paikoilla vaikutti sodan jälkeisinä vaaran vuosina vuosikymmeniä eteenpäin aina kylmän sodan päättymisen vaiheille saakka, aina kun oli tarvetta toimia Suomen itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden puolesta kommunismia vastaan. Ja eläähän AKS:n henki edelleenkin, siitä osoituksena tämä perinneyhdistys, tämä juhlaillallinen ja laajemmin ajateltuna koko maanpuolustushenkinen Suomen kansa.

Akateemisen Karjala-Seuran 100-vuotismuistoa kunnioittaen ja perinneyhdistykselle menestystä tulevaan toivottaen oli yhdistyksemme edustajilla, Jyrki Uutelalla ja Nina Schleiferilla, kunnia luovuttaa Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistys ry:n standaari juhlivalle veljesjärjestölle. Lämmin kiitos järjestäjille upeasta juhlasta, jonka onnistumiseen olivat suurella panoksellaan vaikuttaneet myös meidän yhdistyksessämme toimivat Pekka Lehtiö ja Olavi Vähäkallio!

Kuvat AKS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *