Nina Schleifer
Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden vaati marraskuun lopussa Britannian kuningasperheen elämästä kertovan Netflixin The Crown -sarjan julistamista fiktioksi. Hän pelkää, että katsojasukupolvi, joka ei elänyt sarjan kuvaamien tapahtumien aikaan, saattaa sekoittaa faktan ja fiktion.
Faktan ja fiktion sekoittaminen on suuri ongelma myös Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian suhteen. Sinänsä oivallinen Koskelan torppariperheen ympärille sepitetty fiktiivinen teossarja on saanut historiadokumentin aseman suomalaisten mielissä. Eräänä pontimena tälle on epäilemättä Väinö Linnan nimitys tieteen eikä taiteen akateemikoksi. Hän on ainoa tieteen akateemikon arvonimen saanut henkilö, jolla ei ole akateemista tutkintoa eikä tieteellistä uraa, ja voimme vain arvailla, millainen poliittinen agenda presidentti Kekkosella oli tätä nimitystä tehdessään.
Professori Martti Häikiö toteaa Keskisuomalaisessa 6.12.2020 ilmestyneessä artikkelissa, että julkisuudessa on luotu asetelma, jossa taantumukselliset oikeistolaiset akateemiset historioitsijat eivät muka ymmärrä sorretun kansan oikeutettua kapinaa. – Puhutaan aivan oikein punaisista uhreista, mutta jätetään pohtimatta, miksi työväenliikkeen johto hylkäsi kaikki ihanteensa ja kaatoi kunnallisen demokratian, oikeusjärjestyksen ja sananvapauden. Häikiön mielestä Suomen historian traagisin erehdys oli kapinaan ryhtyminen maailman kansanvaltaisimmassa maassa. P. E. Svinhufvudin senaatti oli jo tammikuussa 1918 antanut lakiesityksen torppien lunastusoikeudesta, ja se oli hyväksytty eduskunnassa ensimmäisessä käsittelyssä ennen vapaussotaa ja vahvistettiin eduskunnan toisessa käsittelyssä heti, kun vapaussota oli päättynyt.
Yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen käsittelee samaa teemaa blogissaan ”Linnan trilogia ja petetty sukupolvi” 6.9.2020: Muun ohella Pohjantähti -trilogia kuvaa aidosti vuoden 1918 punaisten kärsimyksiä, mutta se jättää kertomatta niiden todellisen syyn. Toisin sanoen se ei kerro, että tammikuussa 1918 SDP:n puolue-elimet päättivät Leninin painostamana ja aseistamana aloittaa sosialistisen vallankumouksen itsenäisen Suomen demokraattisesti valitun laillisen hallituksen kumoamiskesi, mikä onnistuessaan olisi johtanut myös itsenäisyyden menettämiseen.
Olisiko siis aika Väinö Linnan syntymän 100-vuotispäivän 20.12.2020 kunniaksi kohdata totuus ja selkeästi ilmaista, että Pohjantähti-trilogia on ansiokkaasti kirjoitettua fiktiota, mutta ei missään nimessä faktaa?
Kirjoittaja on Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Vapaussodan Perintö -lehden toimittaja.