Uusi Metsätoimisto -laatan paljastustilaisuus

JP-27 Perinneyhdistyksen Helsinki-Uusimaa -osasto paljasti lauantaina 5.11.2022 Uuden Metsätoimiston muistolaatan osoitteessa Yrjönkatu 25 runsaan 40 katsojan läsnä ollessa. Kenraalimajuri evp Sami Sihvo piti avauspuheen, jossa hän kertoi jääkäritoiminnan historiasta. Laatan paljastivat Pekka Sillanpää ja Arno Hakkarainen, ja sen jälkeen nautittiin vielä Laurus-kuoron esityksestä ja Sotilaskotiauton munkkikahveista.

Uusi Metsätoimisto perustettiin Yrjönkadulle, kun jääkärivärväystä harjoittaneiden aktivistien Liisankadulla sijainnut salainen keskustoimisto, Helsingin metsätoimisto, oli paljastunut ja arkaluontoista materiaalia oli joutunut vääriin käsiin. Keskustoimiston johtaja Elmo Kaila muisteli 1920-luvulla toimiston harjoittamaa peitetoimintaa: ”Mahdollisten kotitarkastusten varalta ylläpidettiin jonkunlaista kauppakirjeenvaihtoa. Silloin tällöin Uusi Metsätoimisto itse pani jonkun ilmoituksen lehtiin tarjoten myytäväksi milloin mitäkin olematonta metsäpalstaa, lauta-, halko- tai puolukkavarastoa”. Todellisuudessa jääkärivärväys jatkui vilkkaana, ja keskustoimistolla oli myös tärkeä rooli suojeluskuntien perustamisessa eri puolille Suomea kesällä 1917.

Tilaisuuden jälkeen veimme vielä pyhäinpäivän kynttilät Vanhassa kirkkopuistossa olevalle vapaussotureiden hautamuistomerkille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *