Totalitarismi ennen ja nyt -seminaari 23.8.2023

Helsingissä Ostrobotnian juhlasalissa järjestettiin totalitaaristen hallintojen eurooppalaisena muistopäivänä 23. elokuuta 2023 totalitarismia käsittelevä seminaari. Tilaisuus on katsottavissa myös jälkeenpäin YouTubeen tallennetusta striimistä.

Totalitaaristen hallintojen eurooppalaista muistopäivää vietetään Euroopan parlamentin 19. syyskuuta 2019 antaman päätöslauselman mukaisesti vuosittain 23.8. monissa Euroopan maissa, kuten Ruotsissa, Georgiassa ja Baltian maissa. Kanadassa ja Yhdysvalloissa muistopäivä tunnetaan nimellä ”Black Ribbon Day”.

Muistopäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta stalinismin ja natsismin kaltaisten totalitarististen hallintojen miljooniin ihmisiin kohdistuneista vainoista ja kannustaa demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamiseen. 23.8.1939 solmittu Molotov-Ribbentrop-sopimus symboloi yhä sitä, kuinka aggressiivinen valtapolitiikka ja etupiiriajattelu johtavat tuhoon ja sortoon.

Suomessa tämä päivä on jäänyt toistaiseksi valitettavan vähälle huomiolle huolimatta siitä, että sekä maamme että monet sen kansalaiset ovat kärsineet naapurivaltion totalitarismista jo yli sadan vuoden ajan. Bolshevikit yrittivät estää itsenäistymisemme ja ovat sen jälkeen uhanneet vapauttamme sekä sodan että rauhan aikana, on Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Uutela todennut.

Jotta muistopäivä saisi ansaitsemaansa näkyvyyttä myös Suomessa, järjestettiin aihealueeseen liittyvä seminaari, jossa alustajina toimivat alan asiantuntijat. Tilaisuuden avasi Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistyksen toiminnanjohtaja Nina Schleifer. Dosentti, FT Pekka Kauppala alusti aiheesta Kameleonttimainen neuvostototalitarismi ”vankileirien saaristo” GuLag kovana ytimenään. Professori, FT Kari Alenius esitelmöi otsikolla Kaksi totalitarismin ilmenemismuotoa – sosialistinen ja kansallissosialistinen ideologia. Kansanedustaja, kenraalimajuri evp Pekka Toverin virkamatkan takia hänen alustuksensa, Totalitarismi turvallisuuspolitiikassa – nykyajan diktatuurit vs. demokratiat, esitti Ari Åberg.

Seminaarin päätteeksi oli mielenkiintoinen paneelikeskustelu, jonka vetäjänä toimi pitkän linjan toimittaja Jarmo Mäkelä ja panelisteina professori Kari Alenius, ye-eversti Heikki Hult ja dosentti Pekka Kauppala.

Seminaarin järjesti Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistys yhteistyössä Sotien 1939–1945 Pääkaupunkiseudun veteraaniperinteen alueneuvottelukunnan kanssa, jossa toimii 26 veteraani-, reserviläis- ja maanpuolustusyhdistystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *