Sotilasperinnenäyttely sotavuosien talkootoiminnasta

Yhdistyksemme jäsen Hannu Lakee yhteistyökumppaneineen järjesti tänä vuonna peräti 31. sotilasperinnenäyttelyn Nurmijärven Käräjäsalissa. ”Kansa sodassa” -näyttely keskittyy sotavuosina 1939–1945 suoritettuun vapaaehtoiseen talkootoimintaan sekä maanpuolustuksen ja isänmaan hyväksi tehtyyn varainkeräystyöhön.

Näyttelyn avajaisissa 2.12.2023 Lakee totesi, että syy aihevalintaan löytyy Ukrainasta: ”Yhtenäinen kansa on aina vahva. Jos kotirintama pitää, tulirintama kestää – ja toisin päin.” Näyttely on siis kunnianosoitus sotasukupolville ja työlle, jota sotavuosina tehtiin Suomen hyväksi.

Näyttely perustuu suurelta osin sotahistorian harrastaja ja tietokirjailija Jussi-Pekka Alanderin kokoelmaan. Katsottavina on runsaasti alkuperäisiä merkkejä, julisteita, pienpainatteita ja esineitä, kuten Kansanavun parhaille keräyskunnille lahjoittamia pronssisia kilpiä. Näyttelyssä on myös tietotauluja esimerkiksi linnoitustalkoista 1939, romunkeräyksestä sekä lasten ja nuorten talkoista vuosina 1940–1948. Alander totesi, että talkoilla oli luultua isompi merkitys Suomen kansantaloudelle sotavuosina 1939–1945. Osa varainkeruusta ja talkootoiminnasta alkoi 1930-luvulla jo ennen sotia ja jatkui rauhan tultua helpottamaan paluuta takaisin normaaliin arkeen.

Näyttely on maksuton, ja se on avoinna vielä sunnuntaina 3.12. klo 10–18.

Valokuvat:
Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistyksen jäseniä – Kuva Vesa Määttä
Jussi-Pekka Alander ja Hannu Lakee – Kuva Nina Schleifer
Seppo Simola tutkii kiinnostavia infotauluja. – Kuva Nina Schleifer
Kansanavun parhaille keräyskunnille lahjoittamia pronssisia kilpiä. – Kuva Nina Schleifer
Kaunis kunniakirja. – Kuva Nina Schleifer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *