Yhdistyksemme kesäretki alkoi sunnuntaina 7.8.2022 Hausjärvellä vuonna 1789 valmistuneella uusgoottilaisella kirkolla. Kirkkomaalla sijaitsee Schwester Ruth Munckin hauta, jonka äärellä järjestettiin vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut kunnianosoitus yhdessä Veljesapu-Perinneyhdistys ry:n kanssa. Yhdistyksemme kukkatervehdyksen laskivat Heikki Pietilä ja Nina Schleifer, Suomen lippua kantoi Marko Nikkanen ja Veljesapu-Perinneyhdistyksen lippua Jyri Koskivaara. Tervehdyssanat lausui Veljesapu-Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jari Oksman.
Kesäretki jatkui kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakodissa Visavuoressa. Museokahvilassa nautittujen päiväkahvien jälkeen tutustuimme asiantuntevan oppaan johdolla Vikströmin kiehtovaan kotiin, ateljeehen ja elämään. Hänen tunnetuimpia veistoksiaanhan ovat Säätytalon päätykolmio, Elias Lönnrotin muistomerkki, J.V. Snellmannin muistomerkki, Kansallismuseon graniittikarhu ja Helsingin rautatieaseman lyhdynkannattajat.
Kiertokäynnin jälkeen tutustuimme itsenäisesti pilapiirtäjä Kari Suomalaisen Kari-paviljonkiin, jossa meneillään oli näyttely ”Sairas maailma”. Ei voi kuin ihmetellä hänen oivalluksiensa osuvuutta, jotka ovat niin totta tänäkin päivänä. Kari Suomalaisen motto ”Olen mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä”, sopisi hyvin myös yhdistyksemme tunnuslauseeksi kamppailussa vapaussodan merkityksen tunnustamiseksi.
Majoituttuamme Tampereella Sokos Hotel Ilvekseen nautimme yhdessä päivällistä Rosso Kabinetissa. Seuraamme liittyi myös seuraavan retkipäivän oppaamme, Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Jouni Koskela (kuvassa vas.). Ilta sujui sukkelaan, kun ”meillä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa kaikki olisivat saaneet olla mukana”.
Maanantain retkipäivä alkoi Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla, jossa oppaamme Jouni Koskela tutustutti meidät mm. Vapaussodan sankarivainajien muistomerkkiin, Viron vapaustaistelijoiden muistomerkkiin ja Ruotsalaisen Prikaatin muistomerkkiin.
Seuraava kohde oli Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo, jonka aarteita meille esitteli museomestari Kari Nykänen. Monta oli hienoa tarinaa kuultavana ja esinettä ihmeteltävänä.
Ennen Suomalaisella klubilla nautittua lounasta ennätimme vielä käydä tutustumassa Vapaussodan rintamalinjaan valkoisen armeijan Satakunnan ryhmän puolella. Kohteina olivat Kaarila-Epilä, ja taistelupaikat silloisen Pirkkalan, nykyisen Länsi-Tampereen alueella: Raholan ja Kaarilan kartanot sekä Gaddin suvun kappeli ja muistomerkki.
Retkemme päättyi Mannerheimin patsaalle Mannerheiminkalliolle Tampereen Leinolaan. Erittäin tyytyväisinä lähdimme takaisin Helsinkiin. Sää suosi, Tampere näytti meille vieraanvaraiset kasvonsa, oppaamme oli erittäin asiantunteva ja seura mitä parhainta. Kiitos ystävät – kiitos Tampere!