Dokumentärfilmen ”Krigets och fredens anlete – Från frihetskriget till freden i Dorpat”

Finland och Sovjetryssland undertecknade ett fredsavtal i Dorpat den 14 oktober 1920. På dagen hundra år senare, den 14 oktober 2020, fick en halvtimmeslång dokumentärfilm om freden sin premiär i Ostrobotnias festsal. En svenskspråkig version av filmen släpps ut den 28 januari 2021. Dokumentären svarar på frågan: Vad var det för ett krig som dessa fredsförhandlingar skulle göra slut på? Och varför förhandlades det med ryssarna?

Under de senaste åren har man ofta hävdat att det kämpades ett inbördeskrig i Finland år 1918 och att Ryssland inte var inblandat i detta krig. Denna fråga tvistades om redan under fredsunderhandlingarna i Dorpat 1920. Ordföranden för den ryska delegationen Berzin skickade till bolsjevikregeringen en rapport där han var tvungen att medge att Finlands delegation hade rätt när den hävdade att krigstillstånd rådde mellan Finland och Sovjetryssland. Och just därför undertecknades ett fredsavtal mellan länderna.  

Filmen visar hur händelserna i Finland och i andra Rysslands randområden för hundra år sedan var sammankopplade med första världskriget och bolsjevikernas försök att genomföra en världsrevolution. Finland hade förklarat sig självständigt den 6 december 1917, men landet var ändå ockuperat av ryska trupper. Det krävdes ännu ett frihetskrig, som skulle säkerställa en verklig statlig självständighet, d.v.s. befrielse från det ryska styret, och trygga en demokratisk samhällsordning.  År 1918 försökte rödgardisterna störta världens mest demokratiska parlament och den regeringen som parlamentet hade inrättat. Rödgardisterna uppmuntrades till detta av bolsjevikerna, som under Lenins ledning hade lyckats genomföra sin revolution i Ryssland.

Manuset till dokumentärfilmen “Krigets och fredens anlete – Från frihetskriget till freden i Dorpat” har skrivits av Nina Schleifer, som ansvarar också för regi och tekniskt genomförande. Den andra manusförfattaren har varit Jyrki Uutela. Dokumentets expert har varit Kari Alenius, professor i historia vid Uleåborgs universitet.

Sagt om filmen:

  • Professor Ohto Manninen: ”En imponerande, saklig helhet.”
  • Docent Mikko Uola: ”En lika ärlig och på historisk sanning baserad framställning om de första åren av vår självständighet har sällan gjorts.”

Den svenskspråkiga versionen av filmen kan ses på adressen https://youtu.be/dkbdK_s4pXE och den finskspråkiga versionen “Sodan ja rauhan kasvot – Vapaussodasta Tarton rauhaan” på https://youtu.be/ZpvzTzlSedk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *