Kaikenkarvaisia lakkeja

Ville-Veikko Kirvesmies ja Nina Schleifer

Kuvassa vasemmalla on punakaartilaisen käytössä ollut koivistolaismallinen karvalakki, jonka lakkinauhassa lukee Helsingin Jyry A-komppania. Helsingin Jyry oli työväen urheiluseura, jonka kovakuntoisista jäsenistä muodostettiin punaisille kaksi eliittikomppaniaa. Komppaniat olivat hyviä taisteluissa, mutta punaisille tyypilliseen tyyliin taistelivat aikansa ja lähtivät sitten omille teilleen.

Keskimmäinen koivistolaislakki on kuulunut suutari Martti Johannes Nystedtille, joka liittyi Harjavallan punakaartiin 20.3.1918 ja toimi siinä vahtipalveluksessa ja suutarintehtävissä. Lähdettyään tämä koivistolaislakki päässään vapaussodan loppuvaiheissa muiden punakaartilaisten kanssa pakomatkalle, hän joutui kiinni Säkkijärvellä ja päätyi Viipurin vankileirille 29.4.1918. Matka jatkui Harjavallan vankileirille ja sieltä edelleen kesäkuun puolivälissä 1918 Turun vankileirille, jossa hänet vapautettiin ehdollisen tuomion antamisen jälkeen. Lievään tuomioon saattoi vaikuttaa Harjavallan suojeluskunnan antama lausunto. Harjavallan suojeluskunnan paikallispäällikkö tarvitsi nimittäin ankaran vapaussodan jälkeen huoltoa omille ja miestensä jalkineille. Perimätiedon mukaan Harjavallan suojeluskunnan miesten saappaat ja jalkineet pysyivät hyvässä kunnossa ilman erillistä korvausta aina suojeluskuntain lakkauttamiseen saakka. Tarinan sopuisana jatkona mainittakoon, että punakaartiin kuuluneen suutari Nystedtin ja Harjavallan suojeluskuntapäällikkö Pohjalan lapsenlapset menivät myöhemmin keskenään naimisiin.

Koivistolaislakkien lisäksi vapaussodassa näkyi paljon myös valkoisia karvalakkeja. Valkoinen karvalakki onkin yksi Suomen vapaussodan tunnetuimmista symboleista. Valkoinen väri liitettiin luonnollisesti valkoisten käyttämään hihanauhaan ja myös vapauden ja puhtauden symbolina tunnustettuun valkoiseen väriin. Valkoisten ylipäällikkö kenraali Mannerheim käytti valkoista karvalakkia kuten monet muutkin upseerit. Jääkärit kiinnittivät soikean JP27:n tunnuksena käyttämänsä lakkimerkin karvalakin vasemmalle sivulle (kuvassa oikealla).

Myös punaisten puolella nähtiin valkoisia karvalakkeja. Punaisten Karjalan rintaman ylipäällikkö Heikki Kaljunen käytti näyttävää korkeaa valkoista karvalakkia erottuakseen suurena johtajana omiensa joukossa

Kirjoittajista: Ville-Veikko Kirvesmies on majuri, sotahistorian harrastaja ja keräilijä. Hänellä on laaja vapaussodan kokoelma, joka on näytteillä Tuusulan Taistelukoululla. Hän toimii Vapaussodan museo ry:n puheenjohtajana, ja yhdistyksen tarkoituksena on museon perustaminen tulevaisuudessa. Nina Schleifer on Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Vapaussodan Perintö -lehden toimittaja.

 *Kirjoitusta on muutettu suutari Nystedtin osalta perustuen Hannu Vaajalan tutkimuksiin 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *